Att inse sina problem?

Depression

En viktig skillnad mellan nedstämdhet och depression är att symtomen håller i sig under minst en tvåveckorsperiod om det är frågan om en depression.

 

En depression kan ge många olika symtom. Att vara nedstämd och ledsen eller att inte känna glädje eller intresse för någonting är de viktigaste. Många drabbas av ångest. Ångesten är ofta värre på mornar och förmiddagar men inte alltid.

 

Du kan bli orkeslös, likgiltig och få dålig självkänsla. Du kan tappa matlusten eller börja tröstäta. Många som är deprimerade sover sämre. Du kanske sover oroligt och vaknar tidigt, eller tvärtom, du sover tungt och länge men känner dig ändå inte utsövd.

 

Det är vanligt att man vid en depression känner sig värdelös och ansvarig för svåra misstag, till exempel i sitt arbete. Många deprimerade tänker på döden på olika sätt, exempelvis på personer som avlidit. Det är vanligt att tankeförmågan blir sämre och att det är svårare att ta beslut.

 

Koncentrationssvårigheter, som ofta yttrar sig som svårigheter att läsa eller se på TV ingår ofta i symtombilden. Ibland upplevs detta som att minnet fungerar dåligt. Man kommer inte i håg vad man läst eller tänkt att göra.

Som anhörig eller vän kan du se att en person är deprimerad genom att personen förutom att se ledsen ut även får mindre livlig mimik, en annorlunda mer slocknad blick och långsammare rörelser. Du kan också märka att personen har svårt att ta till sig det du säger och fortsätter att upprepa sin negativa uppfattning om sig själv och sin framtid.Det enda som inte stämmer in i denna texten på mig är självmord, såna tankar har jag inte!
Jag sov 3 sammanhängande timmar i natt...

 

 


Kommentarer
Postat av: Evelina

usch vännen... du kanske borde gå och "prata" med nån? eller det gör du kanske redan...

ringarna görs hos en liten guldsmed här i linköping, och de gör ringarna för hand så man kan räkna med ganska exklusiva ringar som ett fåtal har en likadan av. Vill nog inte skriva här vad de kostar, men den med 7 stora på rad är lite dyrare.

kram

2008-01-14 @ 10:04:03
URL: http://evelinastrand.blogg.se
Postat av: Anna

Ja, det vart ju lite skillnad på statistiken. Men det är kul att den uppmärksammas! ;) Varför vart du omnämnd tro?

2008-01-14 @ 10:06:28
URL: http://hockeyfruns.blogg.se
Postat av: sanna

Jobbigt att bara sova 3 timmar..

2008-01-14 @ 10:12:06
URL: http://wiiiberg.tjejsajten.se
Postat av: camilla

Inte ska du behöva må såhär. Du kanske borde ta ledigt i några dagar och fokusera på att må bättre. Gå ut och äta eller annat du tycker är kul. Du kanske har glömt bort att ta hand om dig själv. Så var det för mig när jag blev deppig. Jag tänkte hela tiden på att göra rätt för alla andra att jag glömde helst sånt jag brukade göra som att gå och rida, läsa böcker, se filmer JAG ville se, laga mat JAG tyckte bäst om osv. Spela bra och glad musik högt, inte musik som matchat det tråkiga humöret. Ta hand om dig nu!

2008-01-14 @ 10:42:48
URL: http://camilka.blogg.se
Postat av: Karin

sånt där blir aldrig enkelt!

2008-01-14 @ 10:49:31
URL: http://karinolofsson.blogg.se
Postat av: Tess @ Tess Style

Det är inte bra att du mår så här ju. Kan du inte få ledigt några dagar och bara ha tid för dig själv? kramar om.

2008-01-14 @ 10:50:22
URL: http://tess-style.se
Postat av: Ellinor

ush, krya på dig gumman!

2008-01-14 @ 11:08:15
URL: http://sharpen.blogg.se
Postat av: Veronica

Jag örjar bli riktigt orolig för dig vännen! Tycker inte alls det är kul när du mår som du gör. Man känner sig lite hjälplös och vet inte riktigt hur man är en "stöttande-axel" för dig. Hoppas verkligen du kommer på benen igen. Kramar

2008-01-14 @ 11:57:27
URL: http://justbe.blogg.se
Postat av: Anna

Inte funderat på att gå å prata med ngn?
Synd som sagt du inte bodde närmre för nu har jag investerat i ett te som heter lyckliga stunder, de skulle nog göra dej gott hihi =)

2008-01-14 @ 13:16:51
URL: http://www.stargirl.webblogg.se
Postat av: Sanna

Jag hoppas det går bra! Men bli inte så medveten om depp, eftersom du inte ska gå och leta efter symtomer och grunna dig på dem för mycket. Jobbar med deppade människor, so deppat ner sig föööör mycket dessutom. Men se till att de alltid finns någon att snacka med! Och gå inte på receptbelagda mediciner för länge! Dem ska inte vara ett del utav ditt liv! Hoppas allt är bra föröverig och du har verkligen en toppenblogg!

2008-01-14 @ 16:59:52
Postat av: Josephine

Konstigt nog känner jag mig ungefär sådör, innan var jag överallt helst på samma gång. Nu sitter jag hemma i mina mjukisar, sjukligt uttråkad egentligen men orkar ingenting för jag sover heller inget. suck!
hoppas det blir bra med dig, många kramar

2008-01-14 @ 17:09:34
URL: http://juiiice.blogg.se
Postat av: deprimerad sjuttonårig

det mesta stämmer mycket bra in på mig med. förutom det med sömnen, jag kan inte somna men när jag väl gör det så sover jag ganska ok, brukar gå och lägga mig klockan tre på natten/morgonen. det är superjobbigt när man ska gå upp för att släppa sig iväg till skolan halv sju. går och pratar med någon men det suger, hjälper mig inte det minsta, trodde väl inte det heller direkt, det är nog något man själv måste fixa på egen hand

2008-01-14 @ 18:49:05
Postat av: Nadja - The Owner

Sanna: Nä tänker inte på de allt för mkt så du behöver inte oroa dig, men man vill gärna veta vad som är fel för att kunna rätta till det, och inga mediciner här inte och tusen tack! *ler*

Josephine: Vi är nog väldigt många som mår dåligt men som inte pratar om det..är nog ett stort mörkerantal där ute.. hoppas att du blir bättre snart med *kram*

Deprimerad sjuttonåring: Kan förstå att de är väldigt jobbigt att gå upp när man sover så lite, därför jag var tvungen att bli sjukskriven då jag inte kunde sköta mitt jobb kände jag. Om du inte tycker att en psykolog hjälper dig så kanske du och den personen inte passar? Kanske skulle pröva en ny? Och man måste inse sin styrka för att klara av en sån här situation tror jag kram på dig

2008-01-15 @ 10:54:48
URL: http://sweetladysoul.blogg.se
Postat av: Sanna

Det är bra det! Försökt att hålla humöret uppe! Tack för en superbra blogg!

2008-01-15 @ 19:51:08
URL: http://mrstjali.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag vet hur du mår... du är inte ensam

2008-01-25 @ 16:36:09
URL: http://maammaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0